Share on facebook
Share on google

Linia twarożkarska – zbiorniki koagulacyjne

Właśnie dobiegły końca prace związane z wykonaniem 2 zbiorników koagulacyjnych przeznaczonych do wytwarzania twarogu. Zbiorniki wykonane były na zlecenie firmy z sektora mleczarskiego, producenta serka twarogowego zarówno na rynek polski, jak i zagraniczny. Zbiornik koagulacyjny 12m3 służy do wytwarzania skrzepu twarogowego w procesie fermentacji mleka. Jest to zbiornik bezciśnieniowy poziomy trzy płaszczowy izolowany ze szczelnym płaszczem osłonowym. Kocioł dodatkowo wyposażony jest w mieszadło poziome wolnoobrotowe, z możliwością obrotów w lewo, w prawo oraz pracy wahadłowej.

Zbiornik wykonany w całości ze stali kwasoodpornej. Dodatkowo klient zlecił nam także modernizację stacji CIP polegającą na przystosowaniu jednotorowej stacji CIP do działania w zakresie stacji dwutorowej. Prace obejmowały podłączenie rurociągu do stacji CIP, montaż pompy wirowej oraz wyspy zaworowej do zaworów odcinających. Cały proces modernizacji obejmował również wykonanie układu sterowania wraz z oprogramowaniem a także stały nadzór inżynierski i przeszkolenie personelu.

A oto produkt finalny: