Z dumą przedstawiamy Państwu nasz najnowszy produkt, zarejestrowany wzór przemysłowy który już na stałe wszedł do oferty Hydro-Instal. Jest to pasteryzator przemysłowy, precyzyjnie, pasteryzator tunelowy, o wydajności od jednego do 15 tysięcy butelek na godzinę.
Pasteryzator tunelowy jest urządzeniem do pasteryzacji płynnych produktów spożywczych, takich jak piwo, przetwory owocowo-warzywne, mleko, soki i napoje, w zamkniętych opakowaniach np. słojach, puszkach, czy butelkach. Zasada działania polega na przepuszczeniu produktu przez tunel, w którym jest on szybko ogrzewany do określonej temperatury, i utrzymywana jest ona przez określony czas, aby zabić wszystkie patogeny i bakterie.
Zaletą pasteryzatora tunelowego jest to, że jest on w stanie przetwarzać duże ilości produktów w krótkim czasie, co zwiększa wydajność i efektywność procesu. Ponadto, produkt jest pasteryzowany wyjątkowo równomiernie i powtarzalnie. Pasteryzatory tunelowy jest również łatwy w utrzymaniu i czyszczeniu, co zwiększa jego trwałość i niezawodność.
Pasteryzator tunelowy naszej produkcji charakteryzuje się:
Pasteryzator tunelowy zbudowany jest ze stali nierdzewnej w formie wzdłużnej komory podzielonej na 8 stref temperaturowych z wejściem opakowań z jednej strony i wyjściem spasteryzowanych opakowań z drugiej strony.
Woda natryskowa podgrzewana jest za pomocą układu grzewczego zbudowanego z:
Układ zabezpieczony jest przed skokami ciśnienia pary oraz próżnią.
Pompy pobierają wodę z czepni komór. Dzięki zastosowaniu wkładów filtrujących woda natryskowa jest pozbawiona zanieczyszczeń stałych (stłuczki szklanej). Każda strefa posiada czujnik min/max. Urządzenie automatycznie utrzymuje odpowiedni poziom wody w każdej strefie.
Nawierzchnia taśmy ma kształt żeber i doskonale nadaje się do przenoszenia produktów przy użyciu płyt palcowych. Wzmocnione centralnie żebra umożliwiają przenoszenie butelek szklanych w poprzek taśmy bez ich przewracania lub uszkodzenia samej taśmy.
Każdą sekcję natryskową wyposażyliśmy w termo manometry zegarowe. Umożliwia to kontrolę ciśnienia i temperatury pasteryzacji oraz porównanie parametrów zadanych przez program do rzeczywistych.
Zarówno gabaryty urządzenia, jak i wydajność i czas pasteryzacji mogą być dopasowane do indywidualnych potrzeb naszych klientów.
Nasz pasteryzator tunelowy został
Badania (ang.): Link