Share on facebook

PRODUCENT BROWARÓW – NOMINACJA DO POLSKIEJ NAGRODY INTELIGENTNEGO ROZWOJU 2020

Z nieukrywaną satysfakcją i dumą informujemy, że firma Hydro-Instal została nominowana do Polskiej Nagrody Inteligentnego Rozwoju 2020 w kategorii: Innowacyjna Uznana Marka. Laureatem tego prestiżowego wyróżnienia zostają osoby, firmy czy organizacje, które w swej pracy realizują innowacyjne projekty z wykorzystaniem funduszy w ramach programów unijnych, krajowych oraz ze środków własnych mających wpływ na zrównoważony rozwój społeczeństwa i gospodarki; dbają o rozwój sfery badawczo-rozwojowej lub działają na rzecz podniesienia atrakcyjności gospodarczej regionów.

Nominacja została przyznana naszej firmie za działania w ramach projektu pt.:

 

„Wprowadzenie na rynek nowego produktu dedykowanego specyficznym gatunkom piwa oraz produkcji piwa z surowców słodowanych i niesłodowanych
w wyniku wdrożenia prac B+R”.

Niniejszy projekt to odpowiedź firmy na oczekiwania rynku, wejście z nowym rozwiązaniem w istniejącą nisze.

W dzisiejszych czasach, wymagania w przemyśle spożywczym i napojowym stale rosną. Intensywny rozwój branży piwowarskiej i wzrost konsumpcji piwa w Polsce, a w szczególności nowych gatunków zaowocował piwną rewolucją.

Jak wynika z raportu KPMG w Polsce, kluczowym trendem na polskim rynku napojów alkoholowych jest trend innowacyjny, który zaowocował m.in. dynamicznym rozwojem kategorii piw smakowych (owocowych, miodowych i in.) oraz miksów piwnych.

Statystyczny polski piwosz powoli staje się konsumentem świadomym i wyedukowanym, otwartym na innowacje, poszukującym różnorodnych, mało znanych smaków i doznań.

Coraz więcej osób boryka się też z problemem nietolerancji glutenu i jest zmuszona na wyeliminowanie go ze swojej diety. Osoby takie mają utrudniony dostęp do piw, gdyż większość piw na rynku zawiera większą bądź mniejszą ilość glutenu.

Ponadto, w dobie mody na zdrowe odżywianie, która staje się coraz silniejszym trendem, również wśród trunku jakim jest piwo szuka się prozdrowotnych rozwiązań.

Dlatego też browary w Polsce coraz bardziej skupiają się na usprawnianiu procesu produkcji, poszukiwaniu nowych smaków, nowych rozwiązań, alternatyw dla słodu oraz pracy nad jakością i trwałością piw. Niezbędnym narzędziem, żeby osiągnąć wyznaczone cele jest zainwestowanie w nowy sprzęt, nowe, innowacyjne urządzenia niezbędne do produkcji piwa.

Trend ten wymusza konieczność opracowania i zastosowania nowej technologii wytwarzania urządzeń o wyższych parametrach konstrukcyjno-jakościowych, dostosowanych do produkcji piwa ze źródeł niesłodowanych, takich jak sorgo, jęczmień, komosa ryżowa, kukurydza, ryż, owies.

Nowa technologia wprowadzona przez naszą firmę pt. „Wprowadzenie na rynek nowego produktu dedykowanego specyficznym gatunkom piwa oraz produkcji piwa z surowców słodowanych i niesłodowanych w wyniku wdrożenia prac B+R” doskonale wpisuje się w ten trend.

Bo to właśnie potrzeby rynku i klientów były główną mobilizacją naszej firmy do opracowania i zastosowania nowej technologii wytwarzania urządzeń do produkcji piwa z surowców słodowanych i niesłodowanych.

Proponowany przez nas innowacyjny produkt umożliwia powstanie piwa specyficznego, niesłodowego, bezglutenowego o atrakcyjnych parametrach produkcyjnych i sensorycznych, zgodnie z oczekiwaniem konsumenta.

Głównym celem realizowanego przez nas projektu było wprowadzenie na rynek nowych i udoskonalonych produktów, poprzez wdrożenie własnych wyników prac B+R.

Projekt ma charakter:

1) Innowacji produktowej – wprowadzony został nowy produkt: Warzelnia piwa H-I – zespół urządzeń specjalnie przystosowanych do produkcji piwa z udziałem surowców słodowanych i niesłodowanych, przeznaczonych dla nowych oraz modernizowanych browarów o maksymalnym wybiciu do 250 hektolitrów. Nowy produkt firmy Hydro-Instal pod nazwą „Warzelnia piwa H-I” może składać się z następujących elementów o różnej konfiguracji i pojemności w zależności od potrzeb klienta:

  • Kadź zacierna,
  • Kocioł zacierny,
  • Kadź filtracyjna,
  • Zbiornik pośredni,
  • Kocioł warzelny,
  • Kadź osadowa,
  • Pompy, instalacje, urządzenia pomiarowe.

2) Innowacji produktowej – wprowadzone zostały również udoskonalenia na już istniejących zbiornikach do fermentacji i leżakowni piwa, w skład których wchodzą: tankofermentory, zbiorniki leżakowe oraz instalacje technologiczne.

3) Innowacji procesowej, na podstawie wdrożenia własnych wyników prac B+R do działalności Hydro-Instal w postaci nieopatentowanej wiedzy technicznej, dzięki wdrożeniu technologii produkcji urządzeń dedykowanych specyficznym gatunkom piwa oraz produkcji piwa z surowców słodowanych i niesłodowanych.

Poniżej kilka zdjęć naszych realizacji dla przemysłu browarniczego: